En dan ben je ineens verdachte

Je bent een verdachte in een strafzaak en je ontvangt een uitnodiging om voor verhoor naar het politiebureau te komen. Dat kan behoorlijk schrikken zijn en eigenlijk had je ook geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat de persoon met wie je een conflict hebt daadwerkelijk aangifte zou gaan doen. Of misschien komt het feit dat je nu ineens de verdachte status hebt als een volslagen verrassing en ben je je van geen kwaad bewust. Veel keus heb je niet, je bent verplicht om te komen en als je de uitnodiging naast je neer legt wordt de situatie er niet beter op. Maar wat is dan wel verstandig om te doen en wat kun je verwachten bij een politie verhoor.

Regels en voorschriften voor politieverhoor

In Nederland zijn er gelukkig allerlei regels en voorschriften voor een politieverhoor en de rechtstaat voorziet in een goede bescherming van mensen die verdachte zijn. Toch is het verstandig om je goed voor te bereiden en een advocaat politieverhoor mee te nemen. Dit is een advocaat die gewend is om bij politieverhoren aanwezig te zijn.

Wat mag je verwachten van je advocaat?

Je advocaat zal je voorbereiden op het verhoor. Onafhankelijk van waar je van verdacht wordt is een goede voorbereiding altijd erg belangrijk. Tijdens het verhoor mag de advocaat erbij zijn, maar zijn rol is heel beperkt. Hij mag geen vragen stellen of op een andere manier het verhoor van de politie verstoren. De belangrijkste rol van je advocaat is het bewaken van de grenzen waarbinnen het verhoor volgens alle wetten, richtlijnen en protocollen dient plaats te vinden. Ook mag je advocaat vragen om een schorsing om met je te overleggen of wanneer je in een toestand komt waarmee het voortzetten van het verhoor eigenlijk niet verantwoord is, vragen om beëindiging. Als jij en de politie ermee instemmen mag de advocaat namens jou de vragen beantwoorden. De rol is beperkt maar toch wel zo belangrijk dat het heel verstandig is om bij een uitnodiging voor een politieverhoor je advocaat mee te nemen.