Wanneer wordt een incassobureau ingeschakeld

Deze bureaus worden ingeschakeld als een partij niet aan de voorwaarden voldoetEen incassobureau wordt doorgaans door een bedrijf ingeschakeld wanneer een bedrijf of particulier zijn of haar schuld aan een bedrijf niet voldoet. Het bedrijf geeft dan een incassobureau de opdracht om de schuld van de schuldenaar te innen. Wanneer een incassobureau ingeschakeld is zal de schuldenaar de kosten die het incassobureau maakt vergoeden. Het werk wat een incassobureau moet doen zal voornamelijk bestaan uit het sturen van brieven en mails. In de brieven en mails wordt aangegeven dat er nog een bedrag openstaat en dat het binnen een bepaalde periode voldaan moet worden. Naast de brieven en mails wordt de schuldenaar soms via de telefoon benaderd om tot betaling over te gaan.

In sommige gevallen zal de schuldenaar niet over genoeg financiële middelen om de schuld volledig af te lossen. Een incassobureau geeft meestal wel een kans om de openstaande schuld in termijnen af te lossen. Wanneer je schulden hebt en een brief hebt gekregen van een incassobureau kun je een betalingsregeling overeenkomen. Het is wel noodzakelijk dat de schuldenaar zich aan de betalingsregeling houdt. De betalingsregeling zal te komen vervallen wanneer de schuldenaar de betalingsregeling niet nakomt. Het gehele bedrag zal in één keer opeisbaar worden.

Als vervolgens betalingen uitblijven, zal het incassobureau genoodzaakt zijn om een deurwaarder in te schakelen. Een deurwaarder zal hogere kosten in rekening brengen om het openstaande bedrag te kunnen incasseren. Een incassobureau heeft bijvoorbeeld geen recht om beslag te leggen op het loon en bezittingen van de schuldenaar. Dit recht heeft een deurwaarder wel. Het nadeel van een deurwaarder is dat ze minder soepel zijn dan een incassobureau. Hierdoor is het verstandig om uiterlijk in de incassoprocedure de openstaande schuld te voldoen.

Een incassobureau inschakelen
Wanneer je zelf een bedrijf hebt en te maken hebt met wanbetalers kun je een incassobureau inschakelen. Het inschakelen van een incassobureau is relatief eenvoudig. Je kunt een willekeurig incassobureau inschakelen. Meestal maak je eerst kennis met het incassobureau middels een kennismakingsgesprek. In dat gesprek kun je bespreken hoe je het geld wilt gaan incasseren. Meestal begint het incasseren met het versturen van een sommatiebrief.