Wat te doen als je niet weet wat je moet doen?

Noodsituaties zijn gelukkig zo zeldzaam dat we er in het dagelijks leven bijna niet bij stilstaan. Begrijpelijk, want je kunt je gedachten makkelijk aan leukere dingen besteden.

Toch is het zo dat ongelukken altijd en overal kunnen gebeuren. Of je nu in de bouw werkt, op kantoor, voor de klas of in een winkel, er is altijd de kleine kans dat er iets misgaat. Juist voor die momenten is het belangrijk dat er iemand is die weet wat wel en wat niet te doen, iemand die garant kan staan voor de veiligheid van anderen.

Misschien ben jij wel zo iemand

In geval van nood is iemand met de juiste kennis en ervaring van levensbelang. Noodsituaties zijn ons zo vreemd dat veel mensen niet goed weten hoe te handelen. Vandaar dat elke werkplek iemand nodig heeft die dat wel kan, iemand die is gewapend met de juiste training en informatie, iemand die zogezegd wel is voorbereid op datgene waarop je je eigenlijk niet kunt voorbereiden. Want laten we eerlijk zijn: Weet je precies wat je wel en niet moet doen in geval van brand? Wat als je te maken krijgt met agressie? Of wat als iemand ter plekke een hartaanval krijgt?

De training die levens redt

Veiligheids-trainingen laat je kennismaken met het begrip ‘veiligheid’ zoals je dat nog nooit eerder ervaren hebt. Je leert wat veiligheid precies inhoudt, hoe je het kunt waarborgen en hoe je de verantwoordelijkheid ervoor kan nemen. Je wordt opgeleid tot iemand die, juist in situaties die zo zeldzaam zijn dat niemand er echt op is voorbereid, weet wat wel en wat niet te doen. Zo draag je bij aan een veilige werkplek en ben je in noodsituaties de essentiële link tussen je collega’s en professionele hulpverleners. Het is kort gezegd een training die levens redt.