Wat is de aanbestedingswet?

Als u in de bouw werkzaam bent zal u vast weleens van de aanbestedingswet hebben gehoord. Het is misschien een wat ingewikkelde wet, maar deze heeft wel veel impact. Het doel is immers om de Europese richtlijnen die te maken hebben met het aanbesteden in Nederland na te komen. In dit artikel helpen we u daarom een stukje op weg zodat u de wet beter begrijpt en daarbij vertellen we u wat u kunt doen als u de wet op een juiste manier wilt naleven. Nieuwsgierig? In dit artikel leest u er alles over.

Het doel van de wet

Het doel van de aanbestedingswet is om het midden- en kleinbedrijf en zelfstandigen zonder personeel betere kansen te bieden. Dit houdt in dat wanneer de overheid aanbestedingsopdrachten uitzet, deze bedrijven ook een goede kans maken om de opdracht binnen te slepen. Het doel is dan ook om 30% van de aanbestedingen te plaatsen bij zelfstandigen zonder personeel en/of midden- en kleinbedrijven. Wanneer dit niet gebeurt kan dit leiden tot een rechtszaak. Uiteraard hoeft het niet zo ver te komen. Het kan al een stuk helpen als u bijvoorbeeld zelf als uitbesteder genoeg weet van de wet. Denk bijvoorbeeld aan allerlei belangrijke punten waar u op moet letten. Hoe u dit doet? Dat leest u in de volgende alinea.

Hoe leer ik deze wet kennen?

U kunt er natuurlijk voor kiezen om allerlei informatie op te zoeken omtrent de aanbestedingswet. Dit kost erg veel tijd en het is soms moeilijk in te schatten welke informatie relevant is en welke niet. U kunt er ook voor kiezen om een cursus te volgen. Tijdens een cursus kunt u alle ins en outs te weten komen over de aanbestedingswet. Er zijn diverse bouwrecht instanties die dit aanbieden. Ga daarom eens op zoek naar een instanties waar u een cursus kan volgen omtrent deze wet en maak hem u eigen!